6 oktober 2014: start actie Jenaplan Basisschool De Carousel

Vandaag werd er gedanst en mocht Astrid een praatje houden tijdens de feestelijke opening van de Kinderboekenweek op Jenaplan Basisschool De Carrousel in Gouda. Het thema “Feest” is gekoppeld aan het goededoelenproject en dit jaar gaat de opbrengst van de actie naar … Stichting Fikre Alem! We sparen voor de inrichting van de vier nieuwe lokalen van de Dansaschool in Ethiopië, die in mei dit jaar in gebruik zijn genomen. Uiteraard heeft Astrid voor deze gelegenheid de mooie feestjurk aangetrokken die ze heeft gekregen bij het openingsfeest!

Reacties: Reageren uitgeschakeld

6 mei 2014: inkopen en schoolbezoek

Op de weg terug van Gheralta naar Mekelle kwamen we in Negash terecht op een leuke markt, waar we een paar souvenirs en flink voorraad voor de Fikre-Alem-shop konden inslaan.


Ook bezochten we een EYES-school waarvan de nieuwbouw in oktober is geopend. Het vorige gebouw lag bij een bocht in de drukke weg en dat was niet meer veilig; er was al een vrachtwagen uit de bocht gevlogen en door de muur gegaan…

Reacties: Reageren uitgeschakeld

zaterdag 3 mei 2014: openingsfeest nieuwbouw Dansaschool

Na een rit van ruim drie kwartier over ‘dirt roads’ stopt onze chauffeur Ati de jeep net even buiten Dejen. Even later stopt de jeep van David Stables (de grote man achter A-CET, onze Britse partner-NGO) vlak achter die van ons. Samen wachten we op Bisrat Mesfin (de kracht achter EYES, onze Ethiopische partner-NGO en het levende voorbeeld voor veel kinderen en ouders hier dat naar school gaan echt kan leiden tot een beter bestaan). Hij komt letterlijk aangestoven en stopt ook. Alle ‘guests of honor’ zijn er klaar voor, er moet alleen nog even een truck ergens anders worden geparkeerd en dan is alles en iedereen klaar voor de ceremonie. Van David horen we dat dit gisterenmiddag absoluut nog niet het geval was; er is tot over twaalf uur ‘s nachts doorgewerkt. Ook horen we dat Bisrat en vele anderen overuren hebben gemaakt om de bouw op tijd voor onze komst naar Ethiopië af te krijgen, zodat wij bij de opening aanwezig kunnen zijn.


Door een erehaag, gevormd door de leraren en leerlingen van de school (herkenbaar aan hun nieuwe A-CET / EYES shirt) lopen we over het pad naar de school. Het laatste stuk en het schoolplein liggen als teken van welkom helemaal vol versgesneden gras en er wordt popcorn over ons uitgestrooid. We worden naar onze zitplaatsen geleid op de eerste rij onder het afdak. Alle andere hoogwaardigheidsbekleders zitten daar al op ons te wachten.


Er volgt een ceremonie van enkele uren, met veel toespraken die voor ons ook nog worden vertaald in het Engels, muziek en zang van de EYES-band en spectaculaire optredens van Circus EYES. Een deel van de groep heeft zelfs door Europa getoerd en ook in enkele Nederlandse steden opgetreden. Wat ze laten zien is echt top!

Hoogtepunt van de ceremonie is de officiële opening: het doorknippen van het lint door ‘Doctor Marco and his family’ en het onthullen van een plaquette in de muur, waarop Foundation Fikre Alem en Marco worden genoemd. Marco houdt de schaar vast, Mekdess helpt hem ermee te knippen en Astrid doet alsof ook mee. Dan mogen wij samen met enkele hooggeplaatste gasten naar binnen in een van de nieuwe lokalen, waar het nog heel sterk naar verf ruikt. Het zou ons niet verbazen als die nog nat is! In de klas worden we door de kinderen welkom geheten. We schudden handen en gaan ook even in de schoolbanken zitten. De directeur van de school van Simon is er ook en hij komt naast me zitten in de schoolbank. Hij is erg tevreden over de goede kwaliteit van deze schoolbanken. En hij heeft zichzelf ervan kunnen verzekeren dat wij niet zijn gekomen met loze beloften. Om met Bob Geldof te spreken (ook een van de sponsoren van EYES vanuit de Life-Aid-Trust): “No talk, just do it!”

Nadat wij weer buiten hebben plaatsgenomen, gaat de ceremonie verder met nog meer toespraken en muziek van de EYES-band en met een geschenk voor ons van de bevolking van Dejen: een fotolijst met een collage van foto’s van de Dansaschool en de logo’s van A-CET, EYES, het Coornhert Gymnasium en Stichting Fikre Alem. Ook geeft de bevolking traditionele kleding aan ons drietjes, Bisrat en David. We mogen naar voren komen om het in ontvangst te nemen, wat betekent dat we beurtelings door wel vijf vrouwen tegelijk worden gekleed! En dan wordt er voor ons en met ons gedanst; wat een blijdschap!
Na het dansen mogen we terug de schaduw in, mag de traditionele kleding weer uit en dan volgen er nog meer blijken van dank. Er zijn grote broden gebakken van gekleurd deeg die zijn versierd met teksten. Ze worden voor ons uitgestald en daarna in stukken gebroken en met alle aanwezigen gedeeld. Wij krijgen ons deel in het nieuwe lokaal, rijk besmeerd met zelfgemaakte honing. De plaatselijke yoghurt slaan we af vanwege het te grote risico op voedselvergiftiging. Dat risico is overigens toch al groot nu we eten met onze handen nadat we zoveel handen hebben geschud zonder ze intussen te wassen. Gelukkig is er ook cola; dat werkt nog altijd uitstekend als ontsmettingsmiddel!


Intussen wordt er buiten nog steeds gedanst en het hele dorp van jong tot oud doet mee. De nieuwe directeur van de Dansaschool spreekt heel goed Engels en blijkt goede ideeën te hebben over onderwijs en over het onderhoud van de gebouwen. We krijgen nog enkele van de eerder gebouwde lokalen te zien. Ook hier zit alles goed in de verf en alles is heel en zo schoon als hier mogelijk is. Nieuw zijn de gekleurde, geplastificeerde posters aan de muren, met afbeeldingen en informatie over de belangrijkste onderwerpen in het Tigrigna en Engels. Een geschenk van EYES. Het ziet er allemaal goed uit; het geld uit Nederland is hier echt goed besteed! De directeur begeleidt ons naar onze jeep, waar we hartelijk afscheid nemen en Marco belooft dat hij over een paar jaar terug komt om te kijken hoe het met de school gaat.

Reacties: Leave a Comment

Dansmarathon voor Ethiopië

Op zaterdag 8 maart organiseren Stichting Fikre Alem en Balletschool Sietske van Kan een dansmarathon voor schoolkinderen in het noorden van Ethiopië. De dansmarathon bestaat uit 11 workshops van ieder een half uur die worden gegeven door meerdere docenten en vrijwilligers. Er zijn workshops voor verschillende leeftijden en op meerdere niveaus en er komen diverse dansstijlen aan bod. Iedereen kan op deze dag meedoen met de workshops; ook dansers die geen les volgen bij de balletschool zijn van harte welkom.

Toegangskaartje om mee te doen is een goed gevulde sponsorlijst. Vergeet niet om je vooraf aan te melden voor de workshops. Zorg dat je de sponsorlijst voor 8 maart hebt ingeleverd; vol is vol!

Programma:

Deuren open om 12:30 uur, opening Dansmarathon 12:45 uur, start eerste workshop om 13:00 uur

docent/vrijwilliger Workshop/les tijd Bestemd voor
1 Mekdess warming up 13.00 – 13:30 alle leeftijden
2 Sietske Peuter- en kleuterdans 13.30 – 14:00 t/m 7 jaar
3 Aimée Musical 14.00 – 14:30 6+
4 Sietske klassiek 6+ 14.30 – 15:00 6 +
5 Malou Urban 15.00 – 15:30 8+
6 Willemien klassiek 10+ 15.30 – 16:00 8+
7 Sietske stretching 16.00 – 16:30 8+
8 Willemien Charactere 16.30 – 17:00 8+
9 Inge Pilates 17.00 – 17:30 8+
10 Willemien repetiore 17.30 – 18:00 8+
11 Gebrekirstos Ethiopisch 18.00 – 18:30 8+

De sponsorlijst is te vinden op deze website bij de downloads.

Beneden in de hal zal tijdens de Dansmarathon koffie, thee en limonade te koop zijn. Ook zal de kraam van Stichting Fikre Alem hier te vinden zijn, goed gevuld met handgemaakte Ethiopische voorwerpen. Uiteraard is de opbrengst van de verkoop ook bestemd voor het goede doel!

Locatie: Balletstudio Sietske van Kan, Industrieweg 3B, Nieuwkoop.

Om rekening mee te houden:

  • De workshops zijn zonder publiek; we willen alle ruimte in de danszaal benutten om zoveel mogelijk deelnemers te plaatsen.
  • De toiletten in de kleedkamer zijn deze dag alleen voor de dansers, wachtende ouders kunnen gebruik maken van het toilet beneden
  • In de danszaal GEEN toegang met buitenschoeisel en zwarte dansschoenen

De volledige opbrengst van deze dag gaat 100% naar het goede doel!


Reacties: Leave a Comment

nieuws over de bouw van de Dansa School

Zojuist ontvingen we een paar nieuwe foto’s uit Ethiopië. De nieuwbouw voor de Dansa School begint al vorm te krijgen nu de muren worden opgetrokken!

Reacties: Reageren uitgeschakeld

2e nieuwbouw Dansa-school is gestart!

eind 2013: fundering voor de uitbouw van de Dansa-school


Deze week kregen we goed nieuws:

de tweede nieuwbouw van de Dansa-school is begonnen!

In de meivakantie staat er een reis naar Ethiopië op het programma. We zullen dan zeker een bezoek brengen aan dit project. Als alles meezit, kunnen we misschien de openingsfeesten meemaken. Een uitdaging: door de crisis hier en de geldontwaarding daar is het lastig om genoeg geld bij elkaar te brengen en onze belofte om ook deze uitbouw te financieren waar te maken.

werk aan de nieuwbouw. Op de achtergrond in prima staat: een van de gebouwen die in 2010 zijn opgeleverd

het werk vordert al

We hebben nog zeker tienduizend euro nodig en gaan de komende maanden extra hard ons best doen om dit resterende bedrag nog op tijd bij elkaar te krijgen!

Reacties: Reageren uitgeschakeld

Bericht vanuit Mekelle

Op deze prachtige maandagmorgen in Mekelle ben ik (Marco) allereerst ‘s ochtends naar een locatie gebracht waar een nieuwe school voor ACET/EYES gebouwd gaat worden. Dat wil zeggen als er genoeg fondsen gevonden worden want ACET/EYES heeft het zwaar vanwege de economische crisis.
Op de terugweg zijn we gestopt bij de Daughters of Charity: de katholieke zusters. Zij hebben een opleidingsschooltje voor prachtig Ethiopisch borduurwerk. Uiteraard heb ik een stapel werk gekocht voor de winkel van de Stichting Fikre Alem. Ook een warme katoene lap voor “the Princes” zoals onze dochter hier genoemd wordt. Nadat alle artikelen drie keer opgeschreven, geadministreerd en doorgeslagen en gestempeld opgeslagen waren, konden we verder naar de weekmarkt. Eerder deze week heb ik al sierraden, shawls, schilderijtjes, beeldjes, etc. gekocht.
Op de markt ben ik inmiddels vaste klant van een mandenmaker. Hij begon al te lachen toen hij me zag; omzet! De Stichting heeft er weer een voorraadje platte manden bij! Ik zou zeggen… bestellen maar!
Reacties: 1 Comment

A-CET / EYES 15 jaar

Op 20 oktober 2012 bestond A-CET / EYES 15 jaar. Reden voor een feest in Mekelle! Natuurlijk was er eerst een officieel gedeelte met toespraken.
  

Marco was een van de ‘Guests of  Honour”. Hij mocht de medailles uitdelen aan de 20 beste studenten. Naast allerhande hoogwaardigheidsbekleders en de EYES-bekenden, waren ook onze Mebrahtu (al 7 jaar gesponsord door Marco en Astrid en al 7 jaar de beste van zijn klas – nu in grade 11!) en Simon (het halfbroertje van hun dochter) aanwezig. Marco mocht bij een trotse Mebrahtu twee medailles omhangen en Simon heeft zijn ogen uitgekeken en zijn buik vol gegegeten!
Reacties: Reageren uitgeschakeld

Twee bestuursleden in Tigray

Marco is vanmorgen vroeg aangekomen in Mekelle. Colette is daar voor een jaar, zodat er de komende week twee bestuursleden in Ethiopië zijn. Samen zullen zij nieuw Ethiopisch handwerk uitzoeken om in Nederland te verkopen. De opbrengst hiervan is bestemd voor onze projecten. Een ontmoeting met de bestuursleden van onze partners in Ethiopië (EYES) en Groot-Brittannië (A-CET) staat ook op het programma. Natuurlijk zullen ook de scholen die wij steunen worden bezocht.

Reacties: Reageren uitgeschakeld

Sponsorloop Coornhert Gymnasium Gouda 2012

Coornhert gymnasium beweegt voor onderwijs in Ethiopië

Op 8 oktober 2012 gaf Marco Oehlenschläger rond 10.45 uur het startschot voor de sponsorloop 2012. Alle onderbouwklassen van het Coornhert gymnasium deden tijdens het derde en vierde uur mee aan de jaarlijkse sponsorloop. De sportieve prestatie vond plaats in de Goudse Hout en de afstand kon rennend, maar ook skeelerend afgelegd worden. Het geld dat via de sponsorloop ingezameld werd, komt rechtstreeks ten goede aan onderwijsprojecten in Ethiopië, een land waar onderwijs minder vanzelfsprekend is dan bij ons in Nederland. De bouw van een (basis) school maakt uit. Ook dit jaar steunt het Coornhert gymnasium Stichting Fikrem Alem.

De sponsorloop heeft als voorlopige opbrengst 3604 euro. Op vrijdagochtend  had klas 1D van alle klassen het hoogste bedrag ingezameld, wat werd beloond met een grote taart die banketbakker Van Dijk uit Gouda beschikbaar had gesteld. Alle leerlingen en medewerkers van harte bedankt namens Stichting Fikre Alem!

Reacties: Reageren uitgeschakeld