Tigray

Algemeen

Tigray in Ethiopie

De (etnische) deelstaat Tigray ligt op het noordelijke hoogplateau aan de grens met Eritrea. Tigray is een regio (kilil of staat) en een voormalige provincie van Ethiopië. De hoofdstad van de regio is Mekelle en de regio heeft 4.449.000 inwoners. Tigray heeft altijd een beslissende invloed in Ethiopië gehad; ook nu nog.  Meer dan 100 zeer oude rotskerken getuigen van zijn christelijke betekenis.  De bevrijdingbeweging van Tigray bracht, samen met die van Eritrea, de dictatuur van het communistische regime van Mengistu ten val. De bevrijdingsbeweging speelt een belangrijke rol in de huidige regering.  De Tigreense bevolking bestaat praktisch volledig uit boeren. De landbouw is er zeer kwetsbaar door het korte regenseizoen, ontbossing, uitputting van de grond en erosie.  

 

Landschap

Teff

Landbouw is de hoeksteen van de Tigrijnse economie. De sector is erg afhankelijk van onbetrouwbare en onregelmatige neerslag. Periodes van droogte betekenen een catastrofe voor meer dan tachtig procent van de bevolking die voor haar dagelijks onderhoud afhankelijk is van de landbouw.

In semi-ariede (droog) gebergtegebieden zoals het hoogland van Noord-Ethiopië is landdegradatie een ernstig probleem. Het verlies van de toplaag door watererosie en ravijnerosie en landverschuivingen zijn de belangrijkste processen achter dt probleem (Nyssen et al. 2004). Het gevolg is onder andere een onherstelbaar verlies aan biodiversiteit. Ook vormt het een ernstige bedreiging voor duurzame voedsel- en houtproductie. Het aanplanten van nieuwe vegetatie vormt een simpele maar doeltreffende oplossing.

Belgische en Ethiopische wetenschappers zoeken samen naar oplossingen:

www.oehlenschlager.nl/ethiopie/gallerij/KN-041013.pdf

Mensen

Kinderen in Tigray

Tigray-Tigrinya

is  een etnische groep die in een deel van Eritrea en in de noordelijke hooglanden van Ethiopia, Tigray, leeft.  De taal die ze spreken wordt Tigrinya genoemd. Ongeveer 95% is Ethiopisch Orthodox en met ongeveer 4,5 miljoen inwoners vormen ze 6.2% van de bevolking van Ethiopië. Ongeveer de helft van heen spreekt ook daadwerkelijk Tigrinya, de rest spreekt Amhaars of iets anders. Het volk van Tigray stamt af van het oude koninkrijk van Axum uit het eerste millennium. Hun taal, een vorm van Ge’ez, bleef de taal van later Ethiopisch keizerrijk, evenals van de Ethiopische Kerk.

 

 

 

 

 

Geschiedenis

Illustratie uit middeleeuwse bijbel

Tigray is de regio waar de Ethiopische en Eritrese beschaving zijn oorsprong heeft. In de 8ste eeuw voor Christus werd hier een koninkrijk gesticht dat zou uitgroeien tot één van de machtigste beschavingen van de antieke wereld. Volgens de overleveringen zijn ze nazaten van de legendarische koning Menelik, zoon van de koningin van Sheba en Koning Solomon. Deze lijn zou pas in 1974 zijn geëindigd met de dood van keizer Heille Selassie.

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingen

Zie en lees meer over Tigray op onderstaande (Engelstalige) website.

landschap Tigray

http://www.tigraionline.com/pictures.html