feest bij Wembertawit School

Om negen uur werden we opgehaald door Bisrat en Solomon om terug te gaan naar Wembertawit Elementary School. De auto’s waren versierd met vlaggetjes. We gingen met 2 auto’s, want Bisrat had gezorgd voor veel genodigden, onder wie onze vriend Bahta, een blogger en een journalist. Uiteraard zouden ook de regionale vertegenwoordigers voor onderwijs erbij zijn. Helaas begaf net buiten Mekelle de pas-gerepareerd witte auto het weer. Terwijl de twee chauffeurs een andere auto gingen regelen, bleken wij met z’n allen in de auto van Bisrat te passen.

In Adi Gudom stond de vrachtwagen met schoolbanken en teaching material op ons te wachten en samen reden we richting de school. En daar was het groot feest! Niet alleen de leerlingen en leraren stonden buiten op ons te wachten, er waren ook veel ouders en priesters gekomen. Er werd gedanst, geklapt en met vlaggetjes gezwaaid en iedereen was zó blij. In optocht gingen we naar de school. De volwassenen gingen weer dansen en Mekdess werd meegenomen in de dans en niet veel later Astrid ook. De genodigden uit Mekelle keken met verbazing naar de situatie van de school; het was hen wel bekend dat er scholen waren met slechte voorzieningen, maar zo slecht en zo dicht bij Mekelle hadden ze dit niet verwacht.

Terwijl de desks werden uitgeladen, sjouwden de kinderen de stenen waarop ze tot dan toe hadden gezeten naar buiten. Dat was wel een applausje waard! Buiten werd een grote kring van desks gemaakt en toen iedereen zat, volgden de toespraken. De inspecteur noemde dat alleen al in Tigray nog steeds ruim 27.000 kinderen op de grond moeten zitten op school. Er is nog veel te doen! Na de toespraken werd Mekdess naar voren gehaald. De gemeenschap schonk haar als dank een Bufie traditional dress met prachtig borduurwerk. Hij staat haar konjo (prachtig)! Daarna werd Bisrat bedankt, vervolgens Marco en toen Astrid. Wij kregen van de gemeenschap ieder een Ghabi (herdersdoek) van prachtige kwaliteit. Er werden vlug desks een lokaal ingedragen, waar we werden uitgenodigd voor de koffieceremonie. Er waren prachtige broden gebakken, we kregen heerlijke honing, mierzoete koffie met popcorn en er was nog meer lokaal lekkers waaraan we onze magen maar niet hebben gewaagd.

Intussen werden dankzij de generator die was meegekomen uit Mekelle de latten aan de muur bevestigd om het teaching material (wandplaten met van alles dat deze kinderen niet snel te zien krijgen) te kunnen ophangen. We werden na de koffie uitgenodigd in het lokaal van grade 4, dat inmiddels compleet was ingericht. Een wereld van verschil!

Weer buiten nam ik nog even plaats achter het ‘bureau’ van de directeur in zijn ingestorte ‘office’. Hij kwam erbij zitten, bedankte ons nogmaals en vroeg toen of we hem ook nog konden helpen met zijn kantoortje. Ik legde uit dat het niet zo snel zou lukken als met de desks en beloofde dat we ons best zouden doen. Toen alle lesplaten waren bevestigd, werd de generator ingeladen en keerden we terug naar Mekelle.

computer voor de Dansa school

Wat een indrukken weer vandaag! Iets vroeger dan verwacht werden we opgehaald door Hiwot en Ashenassie, een andere chauffeur. In EYES Office maakten we kennis met de vertegenwoordiger van onderwijszaken van de regio Dejen, die mee zou gaan om de overdracht van de computer officieel bij te wonen. 
Bij de Dansa school werden we enthousiast ontvangen. Alle leerlingen en leraren van de ochtend-shift stonden buiten op ons te wachten. Er werd gezongen en gescandeerd en door een haag van leerlingen liepen we naar de school, Mekdess voorop.

 

Bij de officiële overhandiging werd alles uitgepakt en getoond aan de leerlingen: dit is een toetsenbord, dit een beeldscherm en dit is een muis. Het was de eerste keer dat deze kinderen een computer zagen! En de directeur was zó blij! Mekdess kreeg een certificate en een enorme pot lokale honing, bijeengebracht door de gemeenschap.

pay day en onderhandelen

Vandaag gaat Mekdess mee met Bisrat op haar derde stagedag. Het is pay day voor de studenten met een scholarship (studiebeurs) via EYES; img-0253ze helpt met uittellen en uitdelen van de studiebeurzen en praat met de studenten. Ze gaat ook op stap met Bisrat om het nodig te regelen voor onze beloften aan de scholen; Mekdess voert de onderhandelingen over de PC voor de Dansa school en het teaching material voor de Wembertawit school en bezoekt de werkplaats waar de schoolbanken voor deze school worden gemaakt. img-0264Marco en Astrid blijven bij het guest house en na veel pogingen lukt het om onze donatie voor de scholen over te maken naar EYES, zodat Bisrat alles kan afrekenen met de leveranciers. Hoera, belofte waargemaakt! Op deze manier helpen we niet alleen de scholen, maar zorgen we ook voor steun aan de plaatselijke economie en werkgelegenheid.

Dansa en Hohole school

23 april 2019

Vandaag was de tweede stagedag van Mekdess, met opnieuw schoolbezoeken op het programma. Als eerste gingen we naar de Dansa school, waar we in 2009 twee blokken van 4 lokalen en 5 jaar geleden nog een blok van 4 lokalen hebben gebouwd en officieel mochten openen. De opbrengst van onze acties (mede georganiseerd door Mekdess, zoals de sponsorloop van basisschool Het Kompas in Ter Aar en de dansmarathon bij balletschool Sietske van Kan in Nieuwkoop) blijkt zeer goed besteed; het gaat goed met de school! Bijzonder om hier 5 jaar later weer terug te zijn!!! We kunnen nog een bescheiden donatie toezeggen. De grootste wens is een computer, liefst met printer; een mooie stageopdracht voor Mekdess om de komende dagen te helpen regelen!

img-0240Al veel te snel nemen we weer afscheid; er wordt op ons gewacht op nog een school vandaag, ook gebouwd met behulp van donaties uit Nederland. De reis ernaartoe voert ons door het prachtige bergland van Tigray. Ook op de Hohole school worden we met enthousiasme ontvangen en geeft Mekdess een kleine speech en geschenken namens EYES.

img-0224

eerste bezoek Wembertawit school

Vandaag ging Mekdess op pad voor haar stage bij EYES met Bisrat en zijn zoon Ybrehanne. Marco en Astrid waren namens Stichting Fikre Alem ook mee. We bezochten twee scholen, waarvan de Wembertawit Elementary School ons het meest aansprak. img-0090

Het is een school met onderwijs aan grade 1-4 (groep 3-6) en het gebouw van 4 lokalen is gebouwd door de gemeenschap. Het is nog niet helemaal af en er is nog geen meubilair, maar de betrokkenheid bij de kinderen is er bijzonder groot.


Ybrehanne en Mekdess gaven alle kinderen en leerkrachten een pen en Mekdess kon de school beloven dat wij ervoor gaan zorgen dat er meubilair komt! img-0116