feest bij Wembertawit School

Om negen uur werden we opgehaald door Bisrat en Solomon om terug te gaan naar Wembertawit Elementary School. De auto’s waren versierd met vlaggetjes. We gingen met 2 auto’s, want Bisrat had gezorgd voor veel genodigden, onder wie onze vriend Bahta, een blogger en een journalist. Uiteraard zouden ook de regionale vertegenwoordigers voor onderwijs erbij zijn. Helaas begaf net buiten Mekelle de pas-gerepareerd witte auto het weer. Terwijl de twee chauffeurs een andere auto gingen regelen, bleken wij met z’n allen in de auto van Bisrat te passen.

In Adi Gudom stond de vrachtwagen met schoolbanken en teaching material op ons te wachten en samen reden we richting de school. En daar was het groot feest! Niet alleen de leerlingen en leraren stonden buiten op ons te wachten, er waren ook veel ouders en priesters gekomen. Er werd gedanst, geklapt en met vlaggetjes gezwaaid en iedereen was zó blij. In optocht gingen we naar de school. De volwassenen gingen weer dansen en Mekdess werd meegenomen in de dans en niet veel later Astrid ook. De genodigden uit Mekelle keken met verbazing naar de situatie van de school; het was hen wel bekend dat er scholen waren met slechte voorzieningen, maar zo slecht en zo dicht bij Mekelle hadden ze dit niet verwacht.

Terwijl de desks werden uitgeladen, sjouwden de kinderen de stenen waarop ze tot dan toe hadden gezeten naar buiten. Dat was wel een applausje waard! Buiten werd een grote kring van desks gemaakt en toen iedereen zat, volgden de toespraken. De inspecteur noemde dat alleen al in Tigray nog steeds ruim 27.000 kinderen op de grond moeten zitten op school. Er is nog veel te doen! Na de toespraken werd Mekdess naar voren gehaald. De gemeenschap schonk haar als dank een Bufie traditional dress met prachtig borduurwerk. Hij staat haar konjo (prachtig)! Daarna werd Bisrat bedankt, vervolgens Marco en toen Astrid. Wij kregen van de gemeenschap ieder een Ghabi (herdersdoek) van prachtige kwaliteit. Er werden vlug desks een lokaal ingedragen, waar we werden uitgenodigd voor de koffieceremonie. Er waren prachtige broden gebakken, we kregen heerlijke honing, mierzoete koffie met popcorn en er was nog meer lokaal lekkers waaraan we onze magen maar niet hebben gewaagd.

Intussen werden dankzij de generator die was meegekomen uit Mekelle de latten aan de muur bevestigd om het teaching material (wandplaten met van alles dat deze kinderen niet snel te zien krijgen) te kunnen ophangen. We werden na de koffie uitgenodigd in het lokaal van grade 4, dat inmiddels compleet was ingericht. Een wereld van verschil!

Weer buiten nam ik nog even plaats achter het ‘bureau’ van de directeur in zijn ingestorte ‘office’. Hij kwam erbij zitten, bedankte ons nogmaals en vroeg toen of we hem ook nog konden helpen met zijn kantoortje. Ik legde uit dat het niet zo snel zou lukken als met de desks en beloofde dat we ons best zouden doen. Toen alle lesplaten waren bevestigd, werd de generator ingeladen en keerden we terug naar Mekelle.

computer voor de Dansa school

Wat een indrukken weer vandaag! Iets vroeger dan verwacht werden we opgehaald door Hiwot en Ashenassie, een andere chauffeur. In EYES Office maakten we kennis met de vertegenwoordiger van onderwijszaken van de regio Dejen, die mee zou gaan om de overdracht van de computer officieel bij te wonen. 
Bij de Dansa school werden we enthousiast ontvangen. Alle leerlingen en leraren van de ochtend-shift stonden buiten op ons te wachten. Er werd gezongen en gescandeerd en door een haag van leerlingen liepen we naar de school, Mekdess voorop.

 

Bij de officiële overhandiging werd alles uitgepakt en getoond aan de leerlingen: dit is een toetsenbord, dit een beeldscherm en dit is een muis. Het was de eerste keer dat deze kinderen een computer zagen! En de directeur was zó blij! Mekdess kreeg een certificate en een enorme pot lokale honing, bijeengebracht door de gemeenschap.

pay day en onderhandelen

Vandaag gaat Mekdess mee met Bisrat op haar derde stagedag. Het is pay day voor de studenten met een scholarship (studiebeurs) via EYES; img-0253ze helpt met uittellen en uitdelen van de studiebeurzen en praat met de studenten. Ze gaat ook op stap met Bisrat om het nodig te regelen voor onze beloften aan de scholen; Mekdess voert de onderhandelingen over de PC voor de Dansa school en het teaching material voor de Wembertawit school en bezoekt de werkplaats waar de schoolbanken voor deze school worden gemaakt. img-0264Marco en Astrid blijven bij het guest house en na veel pogingen lukt het om onze donatie voor de scholen over te maken naar EYES, zodat Bisrat alles kan afrekenen met de leveranciers. Hoera, belofte waargemaakt! Op deze manier helpen we niet alleen de scholen, maar zorgen we ook voor steun aan de plaatselijke economie en werkgelegenheid.

Dansa en Hohole school

23 april 2019

Vandaag was de tweede stagedag van Mekdess, met opnieuw schoolbezoeken op het programma. Als eerste gingen we naar de Dansa school, waar we in 2009 twee blokken van 4 lokalen en 5 jaar geleden nog een blok van 4 lokalen hebben gebouwd en officieel mochten openen. De opbrengst van onze acties (mede georganiseerd door Mekdess, zoals de sponsorloop van basisschool Het Kompas in Ter Aar en de dansmarathon bij balletschool Sietske van Kan in Nieuwkoop) blijkt zeer goed besteed; het gaat goed met de school! Bijzonder om hier 5 jaar later weer terug te zijn!!! We kunnen nog een bescheiden donatie toezeggen. De grootste wens is een computer, liefst met printer; een mooie stageopdracht voor Mekdess om de komende dagen te helpen regelen!

img-0240Al veel te snel nemen we weer afscheid; er wordt op ons gewacht op nog een school vandaag, ook gebouwd met behulp van donaties uit Nederland. De reis ernaartoe voert ons door het prachtige bergland van Tigray. Ook op de Hohole school worden we met enthousiasme ontvangen en geeft Mekdess een kleine speech en geschenken namens EYES.

img-0224

eerste bezoek Wembertawit school

Vandaag ging Mekdess op pad voor haar stage bij EYES met Bisrat en zijn zoon Ybrehanne. Marco en Astrid waren namens Stichting Fikre Alem ook mee. We bezochten twee scholen, waarvan de Wembertawit Elementary School ons het meest aansprak. img-0090

Het is een school met onderwijs aan grade 1-4 (groep 3-6) en het gebouw van 4 lokalen is gebouwd door de gemeenschap. Het is nog niet helemaal af en er is nog geen meubilair, maar de betrokkenheid bij de kinderen is er bijzonder groot.


Ybrehanne en Mekdess gaven alle kinderen en leerkrachten een pen en Mekdess kon de school beloven dat wij ervoor gaan zorgen dat er meubilair komt! img-0116

6 mei 2014: inkopen en schoolbezoek

Op de weg terug van Gheralta naar Mekelle kwamen we in Negash terecht op een leuke markt, waar we een paar souvenirs en flink voorraad voor de Fikre-Alem-shop konden inslaan.


Ook bezochten we een EYES-school waarvan de nieuwbouw in oktober is geopend. Het vorige gebouw lag bij een bocht in de drukke weg en dat was niet meer veilig; er was al een vrachtwagen uit de bocht gevlogen en door de muur gegaan…

zaterdag 3 mei 2014: openingsfeest nieuwbouw Dansaschool

Na een rit van ruim drie kwartier over ‘dirt roads’ stopt onze chauffeur Ati de jeep net even buiten Dejen. Even later stopt de jeep van David Stables (de grote man achter A-CET, onze Britse partner-NGO) vlak achter die van ons. Samen wachten we op Bisrat Mesfin (de kracht achter EYES, onze Ethiopische partner-NGO en het levende voorbeeld voor veel kinderen en ouders hier dat naar school gaan echt kan leiden tot een beter bestaan). Hij komt letterlijk aangestoven en stopt ook. Alle ‘guests of honor’ zijn er klaar voor, er moet alleen nog even een truck ergens anders worden geparkeerd en dan is alles en iedereen klaar voor de ceremonie. Van David horen we dat dit gisterenmiddag absoluut nog niet het geval was; er is tot over twaalf uur ‘s nachts doorgewerkt. Ook horen we dat Bisrat en vele anderen overuren hebben gemaakt om de bouw op tijd voor onze komst naar Ethiopië af te krijgen, zodat wij bij de opening aanwezig kunnen zijn.


Door een erehaag, gevormd door de leraren en leerlingen van de school (herkenbaar aan hun nieuwe A-CET / EYES shirt) lopen we over het pad naar de school. Het laatste stuk en het schoolplein liggen als teken van welkom helemaal vol versgesneden gras en er wordt popcorn over ons uitgestrooid. We worden naar onze zitplaatsen geleid op de eerste rij onder het afdak. Alle andere hoogwaardigheidsbekleders zitten daar al op ons te wachten.


Er volgt een ceremonie van enkele uren, met veel toespraken die voor ons ook nog worden vertaald in het Engels, muziek en zang van de EYES-band en spectaculaire optredens van Circus EYES. Een deel van de groep heeft zelfs door Europa getoerd en ook in enkele Nederlandse steden opgetreden. Wat ze laten zien is echt top!

Hoogtepunt van de ceremonie is de officiële opening: het doorknippen van het lint door ‘Doctor Marco and his family’ en het onthullen van een plaquette in de muur, waarop Foundation Fikre Alem en Marco worden genoemd. Marco houdt de schaar vast, Mekdess helpt hem ermee te knippen en Astrid doet alsof ook mee. Dan mogen wij samen met enkele hooggeplaatste gasten naar binnen in een van de nieuwe lokalen, waar het nog heel sterk naar verf ruikt. Het zou ons niet verbazen als die nog nat is! In de klas worden we door de kinderen welkom geheten. We schudden handen en gaan ook even in de schoolbanken zitten. De directeur van de school van Simon is er ook en hij komt naast me zitten in de schoolbank. Hij is erg tevreden over de goede kwaliteit van deze schoolbanken. En hij heeft zichzelf ervan kunnen verzekeren dat wij niet zijn gekomen met loze beloften. Om met Bob Geldof te spreken (ook een van de sponsoren van EYES vanuit de Life-Aid-Trust): “No talk, just do it!”

Nadat wij weer buiten hebben plaatsgenomen, gaat de ceremonie verder met nog meer toespraken en muziek van de EYES-band en met een geschenk voor ons van de bevolking van Dejen: een fotolijst met een collage van foto’s van de Dansaschool en de logo’s van A-CET, EYES, het Coornhert Gymnasium en Stichting Fikre Alem. Ook geeft de bevolking traditionele kleding aan ons drietjes, Bisrat en David. We mogen naar voren komen om het in ontvangst te nemen, wat betekent dat we beurtelings door wel vijf vrouwen tegelijk worden gekleed! En dan wordt er voor ons en met ons gedanst; wat een blijdschap!
Na het dansen mogen we terug de schaduw in, mag de traditionele kleding weer uit en dan volgen er nog meer blijken van dank. Er zijn grote broden gebakken van gekleurd deeg die zijn versierd met teksten. Ze worden voor ons uitgestald en daarna in stukken gebroken en met alle aanwezigen gedeeld. Wij krijgen ons deel in het nieuwe lokaal, rijk besmeerd met zelfgemaakte honing. De plaatselijke yoghurt slaan we af vanwege het te grote risico op voedselvergiftiging. Dat risico is overigens toch al groot nu we eten met onze handen nadat we zoveel handen hebben geschud zonder ze intussen te wassen. Gelukkig is er ook cola; dat werkt nog altijd uitstekend als ontsmettingsmiddel!


Intussen wordt er buiten nog steeds gedanst en het hele dorp van jong tot oud doet mee. De nieuwe directeur van de Dansaschool spreekt heel goed Engels en blijkt goede ideeën te hebben over onderwijs en over het onderhoud van de gebouwen. We krijgen nog enkele van de eerder gebouwde lokalen te zien. Ook hier zit alles goed in de verf en alles is heel en zo schoon als hier mogelijk is. Nieuw zijn de gekleurde, geplastificeerde posters aan de muren, met afbeeldingen en informatie over de belangrijkste onderwerpen in het Tigrigna en Engels. Een geschenk van EYES. Het ziet er allemaal goed uit; het geld uit Nederland is hier echt goed besteed! De directeur begeleidt ons naar onze jeep, waar we hartelijk afscheid nemen en Marco belooft dat hij over een paar jaar terug komt om te kijken hoe het met de school gaat.

Dansmarathon voor Ethiopië

Op zaterdag 8 maart organiseren Stichting Fikre Alem en Balletschool Sietske van Kan een dansmarathon voor schoolkinderen in het noorden van Ethiopië. De dansmarathon bestaat uit 11 workshops van ieder een half uur die worden gegeven door meerdere docenten en vrijwilligers. Er zijn workshops voor verschillende leeftijden en op meerdere niveaus en er komen diverse dansstijlen aan bod. Iedereen kan op deze dag meedoen met de workshops; ook dansers die geen les volgen bij de balletschool zijn van harte welkom.

Toegangskaartje om mee te doen is een goed gevulde sponsorlijst. Vergeet niet om je vooraf aan te melden voor de workshops. Zorg dat je de sponsorlijst voor 8 maart hebt ingeleverd; vol is vol!

Programma:

Deuren open om 12:30 uur, opening Dansmarathon 12:45 uur, start eerste workshop om 13:00 uur

  docent/

vrijwilliger

Workshop/

les

   
1 Mekdess warming up    
2 Sietske Peuter- en kleuterdans    
3 Aimée Musical    
4 Sietske klassiek 6+    
5 Malou Urban    
6 Willemien klassiek 10+    
7 Sietske stretching    
8 Willemien Charactere    
9 Inge Pilates    
10 Willemien repetiore    
11 Gebrekirstos Ethiopisch    

De sponsorlijst is te vinden op deze website bij de downloads.

Beneden in de hal zal tijdens de Dansmarathon koffie, thee en limonade te koop zijn. Ook zal de kraam van Stichting Fikre Alem hier te vinden zijn, goed gevuld met handgemaakte Ethiopische voorwerpen. Uiteraard is de opbrengst van de verkoop ook bestemd voor het goede doel!

Locatie: Balletstudio Sietske van Kan, Industrieweg 3B, Nieuwkoop.

Om rekening mee te houden:

  • De workshops zijn zonder publiek; we willen alle ruimte in de danszaal benutten om zoveel mogelijk deelnemers te plaatsen.
  • De toiletten in de kleedkamer zijn deze dag alleen voor de dansers, wachtende ouders kunnen gebruik maken van het toilet beneden
  • In de danszaal GEEN toegang met buitenschoeisel en zwarte dansschoenen

De volledige opbrengst van deze dag gaat 100% naar het goede doel!

 

2e nieuwbouw Dansa-school is gestart!

eind 2013: fundering voor de uitbouw van de Dansa-school


Deze week kregen we goed nieuws:

de tweede nieuwbouw van de Dansa-school is begonnen!

In de meivakantie staat er een reis naar Ethiopië op het programma. We zullen dan zeker een bezoek brengen aan dit project. Als alles meezit, kunnen we misschien de openingsfeesten meemaken. Een uitdaging: door de crisis hier en de geldontwaarding daar is het lastig om genoeg geld bij elkaar te brengen en onze belofte om ook deze uitbouw te financieren waar te maken.

werk aan de nieuwbouw. Op de achtergrond in prima staat: een van de gebouwen die in 2010 zijn opgeleverd

het werk vordert al

We hebben nog zeker tienduizend euro nodig en gaan de komende maanden extra hard ons best doen om dit resterende bedrag nog op tijd bij elkaar te krijgen!