Bericht vanuit Mekelle

Op deze prachtige maandagmorgen in Mekelle ben ik (Marco) allereerst ‘s ochtends naar een locatie gebracht waar een nieuwe school voor ACET/EYES gebouwd gaat worden. Dat wil zeggen als er genoeg fondsen gevonden worden want ACET/EYES heeft het zwaar vanwege de economische crisis.
Op de terugweg zijn we gestopt bij de Daughters of Charity: de katholieke zusters. Zij hebben een opleidingsschooltje voor prachtig Ethiopisch borduurwerk. Uiteraard heb ik een stapel werk gekocht voor de winkel van de Stichting Fikre Alem. Ook een warme katoene lap voor “the Princes” zoals onze dochter hier genoemd wordt. Nadat alle artikelen drie keer opgeschreven, geadministreerd en doorgeslagen en gestempeld opgeslagen waren, konden we verder naar de weekmarkt. Eerder deze week heb ik al sierraden, shawls, schilderijtjes, beeldjes, etc. gekocht.
Op de markt ben ik inmiddels vaste klant van een mandenmaker. Hij begon al te lachen toen hij me zag; omzet! De Stichting heeft er weer een voorraadje platte manden bij! Ik zou zeggen… bestellen maar!

A-CET / EYES 15 jaar

Op 20 oktober 2012 bestond A-CET / EYES 15 jaar. Reden voor een feest in Mekelle! Natuurlijk was er eerst een officieel gedeelte met toespraken.
  

Marco was een van de ‘Guests of  Honour”. Hij mocht de medailles uitdelen aan de 20 beste studenten. Naast allerhande hoogwaardigheidsbekleders en de EYES-bekenden, waren ook onze Mebrahtu (al 7 jaar gesponsord door Marco en Astrid en al 7 jaar de beste van zijn klas – nu in grade 11!) en Simon (het halfbroertje van hun dochter) aanwezig. Marco mocht bij een trotse Mebrahtu twee medailles omhangen en Simon heeft zijn ogen uitgekeken en zijn buik vol gegegeten!

bezoek aan de Dansa school

Het gaat goed met de Dansaschool in Dejen, Tigray, Ethiopië. De gebouwen worden goed onderhouden en de leerlingen gaan met enthousiasme naar school. Helaas is er nu geen ruimte voor grade 7 en 8. Directeur Tsega vertelde dat veel leerlingen nu voortijdig van school af moeten gaan. Daardoor kunnen ze hun basispleiding niet afronden. Er is dringend behoefte aan meer lokalen, zodat de kinderen de lagere school tot en met de 8e groep kunnen afmaken.

Twee bestuursleden in Tigray

Marco is vanmorgen vroeg aangekomen in Mekelle. Colette is daar voor een jaar, zodat er de komende week twee bestuursleden in Ethiopië zijn. Samen zullen zij nieuw Ethiopisch handwerk uitzoeken om in Nederland te verkopen. De opbrengst hiervan is bestemd voor onze projecten. Een ontmoeting met de bestuursleden van onze partners in Ethiopië (EYES) en Groot-Brittannië (A-CET) staat ook op het programma. Natuurlijk zullen ook de scholen die wij steunen worden bezocht.

Sponsorloop Coornhert Gymnasium Gouda 2012

Coornhert gymnasium beweegt voor onderwijs in Ethiopië

Op 8 oktober 2012 gaf Marco Oehlenschläger rond 10.45 uur het startschot voor de sponsorloop 2012. Alle onderbouwklassen van het Coornhert gymnasium deden tijdens het derde en vierde uur mee aan de jaarlijkse sponsorloop. De sportieve prestatie vond plaats in de Goudse Hout en de afstand kon rennend, maar ook skeelerend afgelegd worden. Het geld dat via de sponsorloop ingezameld werd, komt rechtstreeks ten goede aan onderwijsprojecten in Ethiopië, een land waar onderwijs minder vanzelfsprekend is dan bij ons in Nederland. De bouw van een (basis) school maakt uit. Ook dit jaar steunt het Coornhert gymnasium Stichting Fikrem Alem.

De sponsorloop heeft als voorlopige opbrengst 3604 euro. Op vrijdagochtend  had klas 1D van alle klassen het hoogste bedrag ingezameld, wat werd beloond met een grote taart die banketbakker Van Dijk uit Gouda beschikbaar had gesteld. Alle leerlingen en medewerkers van harte bedankt namens Stichting Fikre Alem!

Fikre Alem Stand

Op 9 september stond de stand van Stichting Fikre Alem in Brabant tijdens het Ethiopisch Weekend. Er was veel belangstelling voor ons werk voor de scholen in Tigray en heel wat van de mooie producten uit Ethiopië vonden een nieuwe eigenaar. Natuurlijk is de opbrengst van de verkoop volledig bestemd voor ons lopende project: uitbreiding van de Dansaschool in Dejen.  

 

  

 Een van de aanwezige kinderen besloot om tegen betaling Ethiopische vlaggetjes te lakken op nagels. De opbrengst van haar actie gaf zij spontaan aan Stichting Fikre Alem, bestemd voor de scholen in Tigray. Dank je wel, Aïsha!