computer voor de Dansa school

Wat een indrukken weer vandaag! Iets vroeger dan verwacht werden we opgehaald door Hiwot en Ashenassie, een andere chauffeur. In EYES Office maakten we kennis met de vertegenwoordiger van onderwijszaken van de regio Dejen, die mee zou gaan om de overdracht van de computer officieel bij te wonen. 
Bij de Dansa school werden we enthousiast ontvangen. Alle leerlingen en leraren van de ochtend-shift stonden buiten op ons te wachten. Er werd gezongen en gescandeerd en door een haag van leerlingen liepen we naar de school, Mekdess voorop.

 

Bij de officiële overhandiging werd alles uitgepakt en getoond aan de leerlingen: dit is een toetsenbord, dit een beeldscherm en dit is een muis. Het was de eerste keer dat deze kinderen een computer zagen! En de directeur was zó blij! Mekdess kreeg een certificate en een enorme pot lokale honing, bijeengebracht door de gemeenschap.

pay day en onderhandelen

Vandaag gaat Mekdess mee met Bisrat op haar derde stagedag. Het is pay day voor de studenten met een scholarship (studiebeurs) via EYES; img-0253ze helpt met uittellen en uitdelen van de studiebeurzen en praat met de studenten. Ze gaat ook op stap met Bisrat om het nodig te regelen voor onze beloften aan de scholen; Mekdess voert de onderhandelingen over de PC voor de Dansa school en het teaching material voor de Wembertawit school en bezoekt de werkplaats waar de schoolbanken voor deze school worden gemaakt. img-0264Marco en Astrid blijven bij het guest house en na veel pogingen lukt het om onze donatie voor de scholen over te maken naar EYES, zodat Bisrat alles kan afrekenen met de leveranciers. Hoera, belofte waargemaakt! Op deze manier helpen we niet alleen de scholen, maar zorgen we ook voor steun aan de plaatselijke economie en werkgelegenheid.

Dansa en Hohole school

23 april 2019

Vandaag was de tweede stagedag van Mekdess, met opnieuw schoolbezoeken op het programma. Als eerste gingen we naar de Dansa school, waar we in 2009 twee blokken van 4 lokalen en 5 jaar geleden nog een blok van 4 lokalen hebben gebouwd en officieel mochten openen. De opbrengst van onze acties (mede georganiseerd door Mekdess, zoals de sponsorloop van basisschool Het Kompas in Ter Aar en de dansmarathon bij balletschool Sietske van Kan in Nieuwkoop) blijkt zeer goed besteed; het gaat goed met de school! Bijzonder om hier 5 jaar later weer terug te zijn!!! We kunnen nog een bescheiden donatie toezeggen. De grootste wens is een computer, liefst met printer; een mooie stageopdracht voor Mekdess om de komende dagen te helpen regelen!

img-0240Al veel te snel nemen we weer afscheid; er wordt op ons gewacht op nog een school vandaag, ook gebouwd met behulp van donaties uit Nederland. De reis ernaartoe voert ons door het prachtige bergland van Tigray. Ook op de Hohole school worden we met enthousiasme ontvangen en geeft Mekdess een kleine speech en geschenken namens EYES.

img-0224

eerste bezoek Wembertawit school

Vandaag ging Mekdess op pad voor haar stage bij EYES met Bisrat en zijn zoon Ybrehanne. Marco en Astrid waren namens Stichting Fikre Alem ook mee. We bezochten twee scholen, waarvan de Wembertawit Elementary School ons het meest aansprak. img-0090

Het is een school met onderwijs aan grade 1-4 (groep 3-6) en het gebouw van 4 lokalen is gebouwd door de gemeenschap. Het is nog niet helemaal af en er is nog geen meubilair, maar de betrokkenheid bij de kinderen is er bijzonder groot.


Ybrehanne en Mekdess gaven alle kinderen en leerkrachten een pen en Mekdess kon de school beloven dat wij ervoor gaan zorgen dat er meubilair komt! img-0116