Ontvangst directeur Kallamino High School

Om 9 uur ontmoetten we in de hal Haftum en Emanuel. Haftum is de vriend van Gebre, de Ethiopische student die in Groningen studeert op een Erasmusbeurs en die ons een week geleden kwam opzoeken op het Coornhert. Emanuel ging mee om zijn oude onderzoekscentrum te bezoeken, waar hij

ICT lokaal Kallamino

onderzoek deed in het kader van zijn studie diergeneeskunde. Eveneens zouden we langs gaan bij de universiteit van Mekele waar we een vriendin van Haftum zouden treffen.  Zij start dit schooljaar als docent ICT bij deze universiteit. 

Bij de Kallamina Special High School

Scheikunde lokaal Kallamino

werden we ontvangen door een docent die ons naar de directeur bracht. Een kort maar degelijk gesprek volgde in zijn kantoortje. De school is een privéschool, opgericht met sponsorgelden, maar het was zichtbaar dat hier de buitenlandse geldkraan werd dichtgedraaid. Ze doen met de weinige middelen toch nog heel wat. We bezochten een klaslokaal voor ICT lessen waar 3 of 4 leerlingen samen aan één computer zaten om de kneepjes van het exel-programma te doorgronden. Een lokaal waar aansluiting voor internet klaar lag,  werd niet gebruikt. Er is namelijk al twee jaar geen internetverbinding; er is eenvoudig geen geld voor. Verder bezochten we twee labruimtes, één voor scheikundige proefjes en één voor natuurkundige en biologische opstellingen. De foto’s spreken voor zich!

Ethiopisch / Nederlandse koe

De directeur ging vervolgens met ons mee naar de vetenarian research farm, waar Emanuel een deel van zijn onderzoek heeft uitgevoerd. Ook hier spreken de foto’s. Ze houden zich bezig met onderzoek naar kunstmatige inseminatie bij koeien. Een deel financieren ze onder andere door de verkoop van  de melk en door de verkoop van honing. De koeien die er staan, zijn een zichtbare mix van een Nederlandse soort met een Ethiopische! Haftum was verheugd om weer even in zijn oude school te kijken, maar zag ook zichtbaar de enorme achterstand in onderhoud en voorzieningen.

Onze tocht vervolgde naar de universiteit waar Mekkides, de vriendin van Haftum, ons verwelkomde. Ze liet ons de ICT ruimte zien waar net allemaal nieuwe computers stonden. En we maakten kennis met twee collega’s, die overigens bekend waren met EYES general manager Bisrat Mesfin.  Het aantal studenten aan de universiteit is de laatste tijd enorm gegroeid, wat een goed teken is. Alleen ook hier lijken de voorzieningen achter te lopen bij het sterk toenemende aantal jonge studenten. Dat maakt dat ook erg jonge docenten worden aangetrokken om te komen lesgeven. Mekkides heeft gestudeerd in Spanje en Noorwegen en werd met haar jonge leeftijd (24) docent.